Zmywarka gastronomiczna to sprzęt znacznie różniący się od tego, który przeznaczony jest do prywatnego użytku. Wybór w tej kwestii nie zawsze jest prosty, zwłaszcza że obecny rynek oferuje naprawdę ogromną ilość modeli tego typu produktów. Czym zatem trzeba kierować się podczas zakupu zmywarki gastronomicznej, by podjąć jak najlepszą decyzję?


Wszystkie zmywarki gastronomiczne muszą cechować się przede wszystkim odpowiednią wielkością komory (znacznie przewyższającą domowe modele), a także dużą mocą, temperaturą mycia, wydajnością, krótkim czasem trwania cyklu oraz funkcjonalną konstrukcją, zapewniającą wygodę użytkowania. Punkt, który codziennie obsługuje dziesiątki czy setki gości, wymaga bowiem odpowiedniego tempa pracy. Ważne więc, by urządzenie tego rodzaju było szybkie i niezawodne, stale zapewniając potrzebną ilość czystych naczyń i akcesoriów kuchennych. Bez wątpienia istotne jest także, by zmywarka dawała gwarancję oszczędności nie tylko czasu, ale również wody, a co za tym idzie – pieniędzy.

zmywarki podblatowe

Przed wybraniem zmywarki gastronomicznej warto sobie uświadomić, jakie funkcje powinna pełnić i czym się charakteryzować. Jeśli prowadzony przez nas lokal to typowa restauracja, trzeba pomyśleć o zmywarce do talerzy i garnków, natomiast w pubie, w których sprzedaje się głównie napoje alkoholowe, przyda się raczej zmywarka przeznaczona do mycia szkła. Zmywarki gastronomiczne powinny być dostosowane również pod kątem średniej, dziennej liczby gości, odwiedzających lokal. Przed zakupem trzeba oczywiście wziąć pod uwagę parametry techniczne, m.in. twardość i ciśnienie robocze wody, wysokość odpływu czy napięcie.

zmywarki

Zmywarki kapturowe

Wielu właścicieli restauracji decyduje się na zmywarki kapturowe, które z uwagi na sporych wymiarów bojler są dobrym rozwiązaniem w nawet największych lokalach. Sprawdzają się doskonale do mycia zarówno talerzy, sztućców, szkła, a niekiedy także garnków. Zmywarki kapturowe posiadają również opcję wyparzacza, co jest bardzo istotne we wszystkich lokalach gastronomicznych, gdzie – wedle narzuconych przez Sanepid przepisów – istnieje obowiązek zapewnienia nie tylko widocznej czystości naczyń, ale także sterylności pozbawionej jakichkolwiek bakterii. Tego rodzaju zmywarki gastronomiczne zwykle otwierane są od góry i wyposażone w kosz.

Profesjonalne zmywarki gastronomiczne, w tym również kapturowe, można kupić zarówno stacjonarnie, jak i w sklepach online. Warto wcześniej przejrzeć różne opcje wyboru na stronach producentów (np. na classeq.pl). Należy przy tym zwrócić uwagę, by wybrany sprzęt posiadał wymagane certyfikaty oraz był objęty gwarancją i serwisem.