Bankiet to nieodzowny element składający się na bogate życie biznesowe. Jest on bowiem swoistą strategią na nawiązanie owocnych znajomości z ludźmi z branży. Wyróżniamy trzy rodzaje bankietów. Mianowicie pierwszy z nich to bankiet angielski, który to odbywa się w formie stojącej. Bankiet w stylu angielskim zwany jest również cocktail party lub dyplomacją kuluarową. Natomiast bankiet amerykański, podczas którego posiłki podawane są już przy stołach.

Najczęściej są to spotkanie o randze międzynarodowej, toteż znajomość savoir vivre jest nieoceniona. Bankiety oficjalnie, jak bankiety amerykańskie, wymagają długich i żmudnych przygotowań. Dlatego też firmy zatrudniają osoby stricte odpowiedzialne za organizację tego typu wydarzeń. Zajmują się oni wówczas doborem wykwintnego cateringu, udekorowaniem sali bankietowej, przygotowaniem zaproszeń oraz zapewnieniem odpowiedniej kadry kelnerskiej. Bankiety najczęściej odbywają się w niebotycznych hotelach z bazą konferencyjną. Takie hotele zapewniają również luksusowe noclegi, gdyż na bankiety zapraszane są wpływowe osoby nawet z najdalszych zakątków świata.

stoły bankietowe

Chcąc uczynić bankiet nietuzinkowym organizatorzy decydują się na zorganizowanie występów wokalnych, kabaretowych, czy też przygotowują upominki dla gości (najczęściej są to gadżety firmowe). Bankiet to nie lada okazja do zaprezentowania walorów i potęgi przedsiębiorstwa. Najpopularniejszymi potrawami serwowanymi na bankietach są przykładowo sushi, carpaccio czy tatar. Stoły bankietowe powinny być suto zastawione. Pamiętajmy jednak, iż powinniśmy podawać ryby bez jakichkolwiek ości, oliwki bez pestek oraz mięso bez kości. Zapewni to niewątpliwie komfort gości i ich radość ze spożywania pysznych potraw. Organizatorzy powinni stawić się na miejscu bankietu nawet kilka godzin wcześniej, aby dopiąć każdy najmniejszy szczegół. Natomiast już w czasie trwania bankietu organizatorzy powinni skupiać uwagę na każdym uczestniku, aby poczuł on się wyjątkowy i doceniony. Wielu gości to przecież potencjalni partnerzy biznesowi.

Strona internetowa olsenberg.pl oferuje nowoczesne i funkcjonalne stoły bankietowe celem ekspozycji produktów spożywczych, dań i napojów. Furorę robi niewątpliwie jeden ze stołów lodowych. Jest on połączeniem wanny i stelażu nośnego. Stół charakteryzuje się lekkością, poręcznością i świetnym efektem wizualnym. Stół posiada kieszenie termiczne spowalniające topnienie lodu. Z krajów skandynawskich wywodzi się idea schładzania pożywienia w tak zwanych kopcach lodowych.