Podstawą prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu jest oczywiście zbilansowana dieta. Aby nieco urozmaicić swój jadłospis, warto wprowadzić do niego zdrowe koktajle z owoców i warzyw, zawierające ogrom witamin i soli mineralnych. Płynny napój może z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek, ponieważ zapewnia sytość na minimum 2 godziny. Jego forma i sposób przyrządzenia sprawia, że proces utleniania następuje powoli, a zatem zachowuje się w nim przez długi czas więcej składników odżywczych niż choćby w sokach.
Miksowanie owoców i warzyw za pomocą blendera (doskonale sprawdzi się tutaj blender gastronomiczny Mixtec) powoduje ponadto, że zawarty w nich błonnik ulega dokładniejszemu rozbiciu, przez co jest znacznie lepiej wchłaniany przez organizm. Koktajle to również doskonała opcja dla osób, które planują odchudzanie lub oczyszczanie. Zawarte w nich witaminy oraz makro- i mikroelementy dostarczają energii, podnoszą odporność, pomagają osiągnąć wymarzoną sylwetkę, a ponadto wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Bez wątpienia dużą zaletą smoothies jest możliwość zastosowania dowolnych kombinacji składników, przez co istnieją tu niemal nieograniczone opcje smakowe. Trzeba jedynie zachować ogólną zasadę przygotowania napoju. Najpierw wybieramy bazę, czyli np. wodę, mleko, jogurt naturalny, następnie dokładamy do niej owoce i warzywa, blendujemy – i gotowe! Całość można również doprawić wedle uznania (np. wanilią, miętą, gałką muszkatołową) lub posłodzić odrobiną miodu. Nie zaszkodzi także niewielka ilość np. masła orzechowego. Smoothie to koktajl, w którym dużą rolę, poza samymi składnikami, ma również przyjemna, gładka, kremowa konsystencja. Dokładne zmiażdżenie i zmieszanie wszystkich produktów zapewni dobrej jakości blender barmański. Tego rodzaju sprzęt pozwala także na szybkie i sprawne przygotowanie napoju, który można wypić nie tylko w domu, ale również zabrać do pracy, szkoły czy na spacer.
Oto 3 przykładowe przepisy na proste, ekspresowe i smaczne smoothie:
1. KOKTAJL Z KIWI – wlej do blendera szklankę soku pomarańczowego, dodaj pokrojone na kawałki 2 sztuki kiwi i 1 brzoskwinię, dodaj listki mięty. Całość zmiksuj. W upalne dni podawaj z kostkami lodu.
2. KOKTAJL TRUSKAWKOWY – po wlaniu do blendera półtorej szklanki mleka, umieść w nim również pokrojone truskawki bez szypułek (kilkanaście sztuk) i łyżkę miodu. Dodaj pokruszone kostki lodu i zmiksuj.
3. KOKTAJL POMIDOROWY – do szklanki soku pomidorowego i 3 łyżek jogurtu naturalnego dodajemy miąższ z 5 obranych pomidorów, natkę pietruszki, kilka listków bazylii, a następnie blendujemy. Całość można doprawić pieprzem.
Super przepisy 🙂